Lambda (Λ, λ) – De 11e Griekse letter voor kopiëren en plakken

LAMBDA ↑
Λ
kopie
LAMBDA ↓
λ
kopie

Lambda (hoofdletter Λ, kleine letter λ) is de 11e letter van het Griekse alfabet. Lambda heeft de waarde 30 in het Griekse getallenstelsel en is verwant aan de Fenicische letter Lamed. De letters die van lambda afstammen zijn onder andere de Latijnse L en de cyrillische El (Л). Oude grammatici en toneelschrijvers getuigen van de uitspraak van λ zoals in de klassieke Griekse tijd.

De betekenis van lambda in wetenschap en samenleving

Lambda wordt als symbool gebruikt in veel verschillende vakgebieden, waaronder wiskunde, natuurkunde, techniek en biologie.

In de wiskunde wordt lambda gebruikt om een functie weer te geven. In de natuurkunde staat lambda voor de golflengte van licht. In de techniek wordt de Griekse letter gebruikt om het tweede moment van oppervlakte weer te geven. In de biologie wordt lambda gebruikt om de genetische afstand tussen twee allelen weer te geven.

Lambda werd gebruikt om homo- en lesbische rechten te symboliseren. De roze driehoek die oorspronkelijk door nazi’s werd gebruikt om homoseksuele mannen in concentratiekampen te identificeren, werd in de jaren 1970 ondersteboven gekeerd en bovenop een gele driehoek geplaatst om het lambdasymbool te creëren.