Ypsilon (Υ, υ) – De 20e Griekse letter voor kopiëren en plakken

YPSILON ↑
Υ
kopie
YPSILON ↓
υ
kopie

Ypsilon is de 20e letter van het Griekse alfabet. Hij wordt op verschillende manieren gebruikt in wiskunde, wetenschap en technologie. In Griekse cijfers heeft het een waarde van 400.

Ypsilon is afgeleid van de Fenicische letter Waw en deelt zijn naam met de Latijnse letter Y. Uit de Fenicische letter zijn het Aramese alfabet en het Hebreeuwse alfabet ontstaan. Het vroege cyrillische alfabet gebruikte ook een vorm van de ypsilon.

In wiskundige context wordt de hoofdletter Υ gebruikt als symbool voor absolute waarde of kardinaliteit. In de natuurkunde en techniek wordt Υ gebruikt als symbool voor capaciteit of inductie .

Waar staat de ypsilon voor?

Het ypsilon-symbool is een van de meest herkenbare symbolen ter wereld. Het wordt vaak gezien als een voorstelling van de zon en is door de geschiedenis heen door veel culturen als zodanig gebruikt. In de astronomie staat het ypsilon-symbool ook voor de planeet Uranus. In de wiskunde wordt het ypsilon-symbool gebruikt om het getal vijf weer te geven.

Hoe wordt de ypsilon in wiskunde gebruikt?

In wiskunde wordt de ypsilon meestal gebruikt als variabele in vergelijkingen. Het kan een onbekende waarde vertegenwoordigen of een specifieke waarde in een vergelijking. De ypsilon wordt ook gebruikt in verzamelingenleer en logica om het lidmaatschap van een verzameling weer te geven. Daarnaast wordt de ypsilon soms gebruikt als symbool voor unie in verzamelingenleer.